*Persoverzicht Gent
Maandag 19 April 2021

Inhoud

Veiligheid boven: negen stadsscholen krijgen brandtrappen

Pagina 14
* Het Laatste Nieuws : Gent-Wetteren-Lochristi
In 9 Gentse stadswerken worden renovatiewerken uitgevoerd, om ervoor te zorgen dat de gebouwen voldoen aan de brandveiligheidsnormen. Die normen werden recent verscherpt, en dus grijpt de stad in, met onder meer brandtrappen, brandwerende plafonds en branddeuren.

Het is dus, voor alle duidelijkheid, niet zo dat de scholen niet voldeden aan de brandveiligheidsnormen. Alleen zijn die normen aangepast, en moeten dus ook de schoolgebouwen worden aangepast. Er worden in de eerste plaats extra evacuatiedoorgangen gecreëerd. Zo krijgen 9 scholen er bovenop de bestaande evacuatieweg minstens één evacuatietrap bij. In sommige scholen wordt er daarnaast ook gewerkt aan het brandveiliger maken van plafonds, het plaatsen van extra branddeuren, het compartimenteren van ruimtes, ...

De scholen die werden aangepakt, zijn Freinetschool Het Trappenhuis, Jenaplanschool De Feniks, Basisschool De Toverberg, Basisschool Westerhem, het François Laurentinstituut, Basisschool De Stadspoort, Bert Carlierinstituut, Basisschool de Bollekensschool en Basisschool De Octopus. Het Trappenhuis aan de Lucas Munichstraat is door zijn erfgoedwaarde een uitzondering: hier zijn maar liefst 7 evacuatietrappen geïnstalleerd aan de buitenzijde van het gebouw. De kostprijs van de verschillende werken per locatie ligt tussen de 50.000 en 300.000 euro. De laatste trappen zullen afgewerkt zijn in mei 2021.

(VDS)

Inhoud ↑

Van 4.000 naar 600 plaatsen te kort in middelbare scholen

Pagina 15
* Het Laatste Nieuws : Gent-Wetteren-Lochristi
Een plaatsje bemachtigen in de middelbare school is er eenvoudiger op geworden: steeds meer kinderen krijgen hun eerste keuze toegewezen.

Elke drie jaar voert de Vlaamse Regering een capaciteitsmeting uit. Dan wordt bekeken én voorspeld waar in Vlaanderen plaatstekorten op de scholen zullen zijn, en waar plaats over is. In Gent ging het bij de laatste meting over ruim 4.000 stoeltjes te kort op de middelbare scholen, maar net voor de nieuwe meting valt dat al met al nog mee.

Dat is gedeeltelijk te wijten aan een overschatting, klinkt het bij bevoegd schepen Elke Decruynaere (Groen). "Er waren minder inschrijvingen dan voorzien. Daarbij hebben de netten samen met de stad ook hun best gedaan om capaciteit bij te bouwen." De laatste tien jaar stonden 77 projecten in de steigers, daarvan zijn er intussen twee derde in gebruik. In totaal staat het tekort nu op 'slechts' 618 plaatsen.

"Daar moeten we natuurlijk ook nog een oplossing voor zoeken", klinkt het bij Decruynaere, maar ironisch genoeg heeft dat beperkte plaatstekort een negatief effect. Door de herberekening zijn er namelijk gemeenten en regio's waar het plaatstekort veel acuter is. Die krijgen voorrang voor subsidies, maar Gent zal daar dus niet bij zijn.

"De cijfers tonen dat onze stad een grote inhaalbeweging maakte. Daardoor viel Gent bij de vorige uitbreidingsronde zelfs uit de boot, maar alle netten staan opnieuw klaar met projecten voor een volgende ronde. We hopen dat we deze keer de kans krijgen om die te realiseren en daar snel meer nieuws over komt."

Er was trouwens ook nog goed nieuws van op de basisscholen. Daar kan 90 procent van de instappers terecht op de school van eerste keuze. (SVWG/JDHG)

Inhoud ↑

Gents OCMW wil voor 40 miljoen eigendommen verkopen

Pagina 13
* De Standaard : Oost-Vlaanderen
De komende vijf jaar verkoopt de Stad Gent om en bij de 140 hectare grond en gebouwen om met de opbrengst sociale en bescheiden woningen te bouwen. Een noodzakelijke ingreep om de woningnood te lenigen, zegt het stadsbestuur.

Wie op huizenjacht is, kan ervan meespreken: Gent snakt naar betaalbare woningen. Daarom heeft de huidige bewindsploeg 90 miljoen euro uitgetrokken voor de bouw van nieuwe sociale en bescheiden woningen. Een derde van dat bedrag wil het stadsbestuur halen uit de verkoop van OCMW-eigendommen. Sogent gaat de komende vier jaar op zoek naar kopers voor zowat 140 hectare.

Het Gentse OCMW is een van de grootste grootgrondbezitters van de provincie Oost-Vlaanderen. Alles samen heeft het 1.800 hectare in bezit, berekende de nieuwssite Apache. Dat is zowat de totale oppervlakte van de gemeente De Pinte, het dubbele van wat het Havenbedrijf aan gronden bezit, en vier keer zoveel als staalreus ArcelorMittal.

Opvallend genoeg bevindt slechts 120 hectare daarvan zich in Gent zelf. De rest ligt verspreid over alle regio's van Oost-Vlaanderen, tot in West-Vlaanderen toe. Het gaat om tientallen percelen kmo- en bouwgrond, hoeves en andere gebouwen, maar toch vooral landbouwgrond - meestal in lang vervlogen tijden geschonken voor sociale doeleinden.

Te grabbel gegooid

'Neen, we houden géén uitverkoop', zegt bevoegd schepen Sami Souguir ( Open VLD) met klem. 'We schatten dat niet meer dan 7,8 procent van het volledige patrimonium zal worden verkocht. Dat ligt helemaal in de lijn met wat eerder al is gebeurd.'

In de periode 2009-2019 werd ieder jaar al voor zowat 6 miljoen euro aan bezittingen van het OCMW verkocht. 'Bovendien wordt de opbrengst niet gebruikt om eenmalige kosten te dekken, maar om betaalbare woningen te bouwen (30 miljoen euro) en voor andere sociale doeleinden (10 miljoen euro)', voert hij aan.

Sommige adviesraden - onder andere de Gecoro (gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening), Stedelijke Woonraad en Samenlevingsopbouw - kanten zich tegen de beleidsnota van de Stad.

De Hongerige Stad, een coalitie van burgers, boeren en zeventig middenveldorganisaties, vindt dat Gent zijn waardevolle landbouwgronden te grabbel gooit. 'Als de Stad in dit tempo uitverkoop blijft houden, is het eeuwenoude patrimonium over enkele bestuursperiodes compleet weg', zegt Hans Vandermaelen. 'Heeft Gent er al aan gedacht hoe het daarna nog sociale woningen zal financieren?'

'De eerste twee jaar mag geen landbouwgrond worden verkocht', werpt schepen Souguir op. 'En daarna kan het alleen als de verkoop van kmo-grond, bouwgrond en hoeves nog niet de beoogde 40 miljoen euro heeft opgebracht. Overigens moeten we ons afvragen of het wel de taak is van een stad als Gent om landbouwgrond te beheren die in een andere provincie ligt, of hoeves die soms meer kosten dan ze opbrengen.'

'De afgelopen vijf jaar brachten die gronden wel ongeveer 3,3 miljoen euro op aan pachtgelden', merkt Vandermaelen op. 'Deze aanpak getuigt van een kortetermijnvisie die alleen rekening houdt met de verkoopwaarde van die gronden, niet de gebruikswaarde. We vragen al lang dat de Stad een breed maatschappelijk debat houdt over wat ze met die gronden kan doen, vóór ze verkoopt. Dit is een unieke kans voor Gent om via een oordeelkundig gebruik van die gronden een belangrijke impact te hebben op de lokale voedselvoorziening, biodiversiteit en het klimaatbeleid, maar ook op de betaalbaarheid van het sociaal woonbeleid op langere termijn.'

De Hongerige Stad, die al een protestactie hield tegen 'de uitverkoop', beraadt zich over volgende stappen tegen eind april, als over de bestuursnota wordt gestemd op de gemeenteraad.

Het is niet de eerste keer dat de verkoop van OCMW-gronden in Gent tot protest leidt. In 2015 kocht een vennootschap gelinkt aan ondernemer Fernand Huts 450 hectare landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen.

Sami Souguir bevoegde schepen'We moeten ons misschien toch eens afvragen of het wel de taak van een stad als Gent is om landbouwgronden te beheren in West-Vlaanderen'

Inhoud ↑

Verzet tegen "uitverkoop" van grootgrondbezitter OCMW Gent

Inhoud ↑

Werken voor tram 4 naar Moscou starten

Pagina 2
* Het Nieuwsblad : Regionaal: Aan Gent gebonden

Het geduld van de inwoners van Ledeberg en Gentbrugge wordt vandaag beloond. Tweeënhalf jaar later dan beloofd beginnen de werken die tram 4 opnieuw naar Moscou moeten brengen. Bijna vier jaar is het al geleden dat die tram nog tot aan de eindhalte is gereden. Het wegdek van de Vervaenestraat was in te slechte staat. Vandaag wordt die straat opgebroken en begint de aanleg van nieuwe riolering. Daarna worden straat en trambaan heraangelegd. Ten vroegste eind oktober worden de Botermarkt en het begin van de Hundelgemsesteenweg weer vrijgegeven. Tram 4 blijft rijden tot de Ledebergstraat. De pendelbus volgt een nieuwe reisweg naar de wijken Moscou en Flora. (gn)

Inhoud ↑

Grote werken voor tramlijn 4 van start, maar einde daarvan is nog niet in zicht

Pagina 15
* Het Laatste Nieuws : Gent-Wetteren-Lochristi

Tramlijn 4 rijdt al sinds november 2017 niet meer tot in Moscou, omdat de sporen in de Jozef Vervaenestraat niet meer stabiel waren. Nu worden de werken om die sporen te vervangen eindelijk echt opgestart. Oorspronkelijk zou dat al in 2019 gebeuren.

De werken gaan wel verder dan enkel nieuwe tramsporen leggen. Er komt een volledig nieuwe riolering en dus ook een nieuw wegdek, met daarin nieuwe tramsporen. Dat zijn grote werken die tijd vergen. De voorbereidende werken zijn bezig sinds maart, maar vanaf vandaag gaan de Botermarkt en de Hundelgemsesteenweg op de schop. Het traject wordt afgesloten, en De Lijn hoopt dat deze fase tegen eind augustus kan worden afgerond. Als fase 1 af is, zijn alle straten, behalve de Jozef Vervaenestraat, terug bereikbaar. Nog dit najaar starten dan dezelfde werken - nieuwe riolering, wegdek, voetpaden en tramsporen - in de Jozef Vervaenestraat. Ook die zullen ongeveer een half jaar duren. Daarna worden de haltes aan eindhalte Moscou en de bijhorende parking aangepakt. De parking wordt uitgebreid en de haltes worden heraangelegd, zodat ze aangepast zijn aan de langere trams. Die werken hebben geen impact op de Jozef Vervaenestraat of de Oefenpleinstraat, en gebeuren in de loop van 2022. Wanneer tram 4 eindelijk weer tot de eindhalte zal kunnen rijden, is nog niet echt duidelijk.

Door de werken zal ook de pendelbus, die al sinds 2017 de laatste haltes van Tramlijn 4 vervangt, moeten omrijden. Alle info daarrond staat op de website van De Lijn. (VDS)

Inhoud ↑

Heiligenbeelden Stropkaai ontsnappen aan sloophamer

Pagina 3
* Het Nieuwsblad : Regionaal: Aan Gent gebonden
Volgende week starten de afbraakwerken van de gevel van het Sint-Juliaan­instituut van de Broeders van Liefde op de Stropkaai. De twee heiligenbeelden boven in de gevel worden wel gered - tot opluchting van alvast één buurvrouw.

“Zestig jaar al kijk ik vanuit mijn woning uit op de gevel van het Strop”, vertelt overbuurvrouw Lieva Reunes. “Niet dat ik zo gelovig ben, maar zeker in lockdowntijden betrapte ik mezelf erop dat die vertrouwde heiligenbeelden zo'n beetje tot mijn vaste knuffelcontacten waren uitgegroeid.” De twee beelden stellen Onze Lieve Vrouw met het kindje Jezus en Sint-Jozef met Kind voor.

“Toen ik hoorde dat de gevel wordt gesloopt om een woonzorgcentrum te kunnen bouwen, vroeg ik me meteen af wat er met die twee beelden zou gebeuren.”

Toen Reunes van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed vernam dat het gebouw op de inventarislijst van Bouwkundig Erfgoed prijkt, werd ze helemaal ongerust.

Ander plekje

“Tien jaar geleden al heeft het Agentschap samen met Monumentenzorg Gent een rondgang gedaan”, zegt bevoegd schepen Filip Watteeuw (Groen). “Daaruit bleek dat het gebouw weinig authentiek is en in slechte staat. Daarom mochten de twee vleugels worden gesloopt.”

Worden de standbeelden dan verbrijzeld door de sloophamer? “We hopen van niet”, zegt Mattias Devriendt van de bouwheer, Broeders van Liefde. “We hebben de aannemer gevraagd om ze voorzichtig te verwijderen en aan ons te geven. We willen ze later een ander plekje geven.” (gn)

Inhoud ↑

Protest tegen "te hoge" woontorens

Pagina 15
* Het Laatste Nieuws : Gent-Wetteren-Lochristi
De sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent heeft het niet makkelijk met haar renovatieprojecten. Na alle heisa rond de Sint-Bernadettestraat gaan nu ook de omwonenden van de blokken aan de Watersportbaan in het verweer. Zij verzetten zich niet tegen de vernieuwing van de drie woontorens van WoninGent, wel tegen de plannen om die met 5 bouwlagen te verhogen.

De omwonenden van de woonblokken aan de Jubileumlaan zien de geplande vernieuwbouw niet zitten. Ze protesteerden vorig jaar al, en nu opnieuw. De afbraakwerken aan de middelste toren zijn ondertussen wel al gestart. WoninGent wil op termijn de drie blokken slopen, en opnieuw opbouwen. "Om beter zicht te krijgen op de Watersportbaan en de site meer open te maken, zijn de gebouwen korter en hoger", klinkt het op hun website. Concreet: de gebouwen die nu 8 verdiepingen hoog zijn, worden 13 verdiepingen hoog. En dat zien de omwonenden dus niet zitten, want door hogere blokken van WoninGent verliezen sommigen, onder meer uit het achterliggende appartementsgebouw, hun zicht op de Watersportbaan.

Hoger - lager

"De verhoging verstoort het stadsgezicht", klinkt het in een aangetekende brief naar het stadsbestuur en naar WoninGent, met daarbij een petitie met 300 handtekeningen. "De Watersportbaan - en bij uitbreiding de stationsbuurt - dreigt nog meer gekenmerkt te worden door enkel hoge woontorens met een concentratie van sociale appartementen. Die verhoging strookt bovendien niet met de visie van andere sociale projecten in de stad, waarbij bewust gekozen wordt voor verlaging, zoals bijvoorbeeld aan het Rabot gebeurt. Onderzoek wijst uit dat dergelijk ghetto's niet zorgen voor integratie in de maatschappij, noch voor inclusie of diversiteit. Waar in andere steden geopteerd wordt voor spreiding van sociale woningen over de grondgebied, voor een degelijke sociale mix en afstappen van concentraties, doet Stad Gent hier het tegenovergestelde." De omwonenden hekelen ook dat de plannen van WoninGent zonder overleg met de buurt en zelfs zonder informatiemoment zijn gelanceerd.

Het middelste gebouw, waar de werken dus al zijn gestart, zou in het voorjaar van 2022 volledig afgebroken moeten zijn. Meteen daarna wordt het nieuwe gebouw gezet, en dat zou midden 2024 klaar moeten zijn. Het zal 99 appartementen hebben, 74 met 1 slaapkamer, 13 met 2 slaapkamers en 12 met 3 slaapkamers. Alle appartementen zullen zicht hebben op de Watersportbaan én op de stad, en allemaal krijgen ze een terras aan de kant van het park. Er komen wel private fietsenstallingen, maar geen ondergrondse parkeergarage.

Inhoud ↑

Kalme coronanacht

Pagina 3
* Het Nieuwsblad : Regionaal: Aan Gent gebonden

gent

Kalme coronanacht

De Gentse politie heeft een rustige zaterdagavond gekend. Ze moest maar één keer uitrukken voor een lockdownfeestje, dat bij aankomst niet eens een feestje bleek te zijn. Een koude avond is zeker in coronatijden wel vaker een kalme avond. De politie schreef vijftien processen-verbaal uit voor het zondigen tegen de avondklok en veertien voor het drinken uit open glazen op de openbare weg. Voorts waren er vier pv's voor een samenscholing en vijf voor het niet dragen van een mondmasker. (gn)

Inhoud ↑

Rustige zaterdag voor politie

Pagina 14
* Het Laatste Nieuws : Gent-Wetteren-Lochristi

Net als vrijdagavond bleef het ook zaterdagavond rustig in Gent voor de politie.

Agenten kregen wel melding van een vermoedelijk lockdownfeestje maar bij controle bleek er niets aan de hand. Er werden 14 processen-verbaal opgemaakt voor het gebruik van glas op de openbare weg, 4 voor samenscholingen en 5 voor het niet dragen van een mondmasker. Na middernacht liepen ook 15 personen tegen de lamp voor het niet respecteren van de nachtklok.

(DVL)

Inhoud ↑

Nog meer besmettingen in gevangenis van Gent

Pagina 7
* Het Nieuwsblad : Mechelen-Lier, Leuven-Hageland, Meetjesland - Leiestreek, Pajot-Brussel-Rand, Limburg, Kortrijk-Waregem-Menen, Antwerpen, Oostende-Westhoek, Vlaamse Ardennen - Gentse Rand, Brugge-Oostkust, Aan Gent gebonden, Dender, Kempen, Roeselare-Tielt-Izegem, Waasland

De Gentse gevangenis blijft kampen met nieuwe coronabesmettingen. Het aantal positieve personeelsleden bleek zaterdag gestegen van negen naar dertien. “Daarnaast steeg het aantal besmette gedetineerden van drie naar negen”, zegt woordvoerder Kathleen Van De Vijver. “Vier gedetineerden werden overgebracht naar de covid-afdeling in Brugge.”

Vorige week dreigden de vakbonden van het gevangenispersoneel met stakingen. De overheid probeert aan hun bezorgdheid tegemoet te komen door vandaag een testbus te sturen. (gn)

Inhoud ↑

Coronabesmettingen Niewewandeling gaan slechte kant op

Gent - De Gentse gevangenis blijft kampen met nieuwe covid-19 besmettingen. Een testbus die maandag naar de gevangenis komt, moet meer duidelijkheid bieden.

Het aantal positieve personeelsleden bleek zaterdag gestegen van 9 naar 13. “Daarnaast steeg ook het aantal besmette gedetineerden van 3 naar 9”, zegt woordvoerder Kathleen Van De Vijver. “Vier hoog besmettelijke gedetineerden werden ondertussen overgebracht naar de covid-afdeling in Brugge.”

Vorige week dreigden de vakbonden van het gevangenispersoneel met stakingen. De overheid probeert dit op te vangen door zo snel mogelijk een testbus naar de Nieuwewandeling te brengen, wellicht maandag al.

“We nemen ook andere maatregelen in Gent”, aldus Van De Vijver. “De werkhuizen gaan dicht en de wandeling gebeurt in kleinere groepjes.”

Ondertussen heeft het Gevangeniswezen nog altijd geen uitsluitsel gekregen over de precieze doodsoorzaak van de 35-jarige cipier Valerie Decoorne, die vorige week dood werd aangetroffen bij haar thuis in Gent kort nadat ze positief testte.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210418_95842429
Inhoud ↑

Gentse gevangenis vreest corona-uitbraak na positieve test 9 gedetineerden: Nieuwewandeling laat testbus komen

Gent Alle gedetineerden en het personeel van de Gentse gevangenis Nieuwewandeling worden maandag opnieuw getest op corona na een nieuwe uitbraak onder de gevangenen.

Vier gedetineerden werden preventief overgebracht naar de ziekenboeg van de gevangenis in Brugge.

Didier Verbaere

Laatste update:

Afgelopen zondag testten in Gent nog en woensdag overleed de 35-jarige cipier wellicht aan de gevolgen van corona. De vrouw was een risicopatiënt en kreeg vorige week vrijdag te horen van haar arts dat ze een positieve coronatest had afgelegd. In de gevangenis werd intussen uitvoerig verder getest onder de risicocontacten. De teller staat intussen op 13 besmette personeelsleden en 9 gedetineerden. “Uit de resultaten bleken intussen 9 gedetineerden positief waarvan 2 nieuwe inkomende gevangenen. Bij een laatste test zaterdag kwamen 6 besmettingen aan het licht”, zegt woordvoerder van het gevangeniswezen Kathleen Van De Vijver. Vier gevangenen overgeplaatst

“Vier bewoners zijn hoogbesmettelijk en werden preventief overgeplaatst naar de gevangenis van Brugge. In de gevangenis gelden nieuwe compartimenteringen waardoor er nog minder contacten zijn tussen de verschillende leefgroepen. Ook de werkhuizen zijn momenteel preventief gesloten. Maandag komt een testbus om alle gedetineerden en personeel opnieuw te testen”, besluit Van De Vijver. In Gent zitten momenteel 368 mannen en 47 vrouwen achter de tralies.

https://www.hln.be/gent/gentse-gevangenis-vreest-corona-uitbraak-na-positieve-test-9-gedetineerden-nieuwewandeling-laat-testbus-komen~ac224118/
Inhoud ↑

Testbus komt naar Nieuwewandeling na toename van covidbesmettingen

Pagina 3
* Het Nieuwsblad : Regionaal: Aan Gent gebonden

De Gentse gevangenis blijft kampen met nieuwe Covid-19-besmettingen. Het aantal positieve personeelsleden bleek zaterdag gestegen van 9 naar 13. “Daarnaast steeg het aantal besmette gedetineerden van 3 naar 9”, zegt woordvoerder Kathleen Van De Vijver. “Vier hoog besmettelijke gedetineerden werden overgebracht naar de covid-afdeling in Brugge.” Vorige week dreigden de vakbonden van het gevangenispersoneel met stakingen. De overheid probeert aan de bezorgdheid tegemoet te komen door vandaag, maandag, een testbus naar de Nieuwewandeling te sturen. “We nemen ook andere maatregelen”, aldus Van De Vijver. “De werkhuizen gaan dicht en de wandeling gebeurt in kleinere groepjes.” Het Gevangeniswezen heeft nog geen uitsluitsel over de precieze doodsoorzaak van cipier Valerie Decoorne (35, foto). Zij werd vorige week thuis in Gent dood aangetroffen kort nadat ze positief had getest. (gn)

Inhoud ↑

Blijft Vooruit dan toch De Vooruit?

Pagina 14
* Het Laatste Nieuws : Gent-Wetteren-Lochristi
Volxus of Pallas, geen kat in Gent loopt er warm voor. En dat hebben ze bij de Vooruit nu ook begrepen. Maar wat wordt het dan wel? Voor de Stroppendragers is dat meer dan duidelijk: gewoon, De Vooruit. "Ze hebben de Gentenaars op hun fierheid getrapt."

Pallas klinkt als een goedkope baanwinkel, Volxus is West-Vlaams, en dat willen we niet in Gent. In socialistische kringen is te horen dat zij nooit gevraagd hebben dat het Kunstencentrum van naam zou veranderen, en ook nu nog zou het gedeeld gebruik van de naam Vooruit bespreekbaar zijn. Werkelijk niémand neemt het op voor één van de twee nieuwe namen die naar voor werden geschoven om Vooruit te vervangen, ook niet binnen het team van Vooruit. Daar weten ze intussen ook wel al dat het niet Pallas of Volxus zal worden, zelfs niet na 18.000 stemmen. De mogelijkheid 'derde optie' staat open.

VOS

Maar wat dan? VOS? "Dat zouden de Gentenaars in eerste instantie inderdaad aanvaard hebben, of zelfs geweldig gevonden hebben", zegt marketingspecialist Olivier Tjon. "Maar dat moment is voorbij. De Gentenaars zijn op hun fierheid getrapt. Die willen nu enkel nog 'De Vooruit'. Simpel, duidelijk. Puur vanuit marketingstandpunt heeft de Vooruit een ongelooflijke inschattingsfout gemaakt. De schade die misschien zou ontstaan zijn door verwarring met de politieke partij, kan nooit opwegen tegen de schade door zo'n grote internationale merknaam op te geven. Ook dat participatief traject liep helemaal fout. Ze hebben gewoon hun eigen ding gedaan, onder de radar. Ik denk dat ze dat intussen ook zelf beseffen, daar bij de Vooruit. Het gaat er nu om wat ze met dat besef gaan doen. Missen is menselijk, maar als je nu niet doorhebt dat het afvoeren van de naam Vooruit niet zal gebeuren, dan voer je beter jezelf af. Dan gaat het enkel nog over ego's."

Koeien

Ook cultuurjournalist Ben Van Alboom, nauw betrokken bij het Gentse nachtleven, is die mening toegedaan. Al lijkt het hem niet onmogelijk om nog op een deftige manier uit deze discussie te komen. "De Vooruit is cultureel erfgoed in het hoofd van de Gentenaars. Dat gebouw blijft sowieso de Vooruit heten, het staat er in koeien van letters op en het gaat er nooit af. Wat er nu moet gebeuren? Volgens mij zijn er twee opties. Ofwel gaan ze back to basics, met Vooruit of De Vooruit. Ofwel moeten ze goed uitleggen dat het gebouw De Vooruit blijft, en dat het kunstencentrum dat erin huist een nieuwe naam krijgt, VOS bijvoorbeeld. VOS kan dan ook dingen organiseren buiten de Vooruit, in de stad, en gaat daarmee dan - zoals Luc De Vos - tussen het volk staan."

Rector Rik Van de Walle moeit zich online ook in de hele discussie, en pleit resoluut voor het behoud van Vooruit of De Vooruit. Hij organiseerde zelf een 'poll' op sociale media. 2.614 mensen deden mee. Bijna 92% stemde voor De Vooruit. "De naamkwestie is geen futiel detail. De UGent zou nooit van naam veranderen omdat iemand anders beweert: 'De UGent, dat zijn wij hoor'." Hij vindt dat Vooruit de dading gewoon terug moet draaien.

Vlaggen

Nachtburgemeester Edmond Cocquyt denkt er het zijne van. "Pallas of Volxus? Ze zijn allebei om ter belachelijkst. De Gentenaars pikken dat niet. Nooit. Ze zijn daar veel te veel bezig met politiek correct te willen zijn. Dat de socialisten opeens ook Vooruit willen zijn, ze hadden zich dat niet moeten aantrekken. Meer nog, ze hadden dat als een pluim op hun hoed moeten steken, in plaats van te beginnen bleiten. Ze hadden daar moeten mee lachen, er gebruik van maken. Om de haverklap lanceren dat Vooruit een nieuwe voorzitter zou kiezen bijvoorbeeld, en kijken of Conner daar kon mee lachen. Maar nee, ze hebben die naam verkocht, en nu hebben ze er zelf geen meer. Weet ge wat? Dat ze Trefpunt pakken. Ons kan dat niet zoveel schelen. Wij zullen dan wel sp.a worden, we hebben daar toch nog veel vlaggen van liggen."

Inhoud ↑

Vooruit, het zoveelste bewijs dat partijen te veel geld krijgen

Pagina 6
* De Standaard : West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant/Brussel, Limburg
Met de geheime dading over het gebruik van de naam Vooruit wordt nog eens aangestipt dat de politieke partijen goed in de slappe was zitten. Toch ligt het onderwerp heel gevoelig.

Geen transparantie, maar het beeld van een socialistische partij die de taal van het geld laat spreken voor wat niet meer dan een marketingoperatie is, en daarbij een kunstencentrum een nieuwe naam doet kiezen. De geheime afspraken tussen Vooruit - de politieke partij - en de Vooruit - het kunstencentrum - kunnen de partij ­beschadigen, zeker in Gent.

Toch is er weinig mis met de operatie, denkt politicoloog Bart Maddens (KU Leuven). De politieke partijen hebben de vrijheid om de subsidies die ze krijgen naar ­eigen goeddunken in te zetten, ­zolang ze maar passen in de doelstellingen van hun vzw's.

'Voor de partij Vooruit is dit een interessante koop', zegt Maddens. 'Ze kan voor relatief weinig geld de discussie over haar merknaam ­beslechten. Dit is voor hen een ­beperkte uitgave met een groot rendement. Een rechtszaak zou ook heel duur zijn, met nog wat ­negatieve beeldvorming bovenop.'

De dading roept wel opnieuw de fundamentele vraag op of de par­tijen wel zoveel geld moeten krijgen, zodat ze dit soort dadingen kunnen afsluiten. Na de commotie, ­enkele maanden geleden, over de 50.000 euro die het intussen erg omstreden Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi van Open VLD kreeg om zich te lanceren in de politiek, is het opnieuw erg stil geworden rond de partijfinanciering. Dat is een vast patroon geworden.

Agusta-affaire

De partijen, die samen een oorlogskas van meer dan 70 miljoen euro hebben, beseffen dat ze zeer ruim vergoed worden. Vlaams ­Belang plaatst voor honderd­duizenden euro's advertenties op sociale media, de N-VA koopt er een kantoorgebouw mee dat ze vervolgens verhuurt.

Maar het mes zetten in de subsidies ligt erg gevoelig. Veel politieke formaties hebben de voorbije jaren veel kiezers verloren en daarmee ook hun financiering zien dalen. Aan Franstalige kant, waar de partijen minder kiezers hebben, ligt het nog gevoeliger.

In het federale regeerakkoord staat wel in een zinnetje dat de hervorming van het systeem van partijfinanciering 'verdergezet' zal worden, met een grotere transparantie en meer controle op de ­inkomsten en uitgaven. Daarmee is niets gezegd over de hoogte van de financiering, die ooit in het ­leven geroepen is om excessen als de Agusta-affaire uit de jaren 90 te voorkomen. Elk debat dat daarover ontstaat, eindigt in een strovuur.

Voor Maddens komt daar in het geval van Vooruit nog een andere discussie bij. 'De partij Vooruit zet na de interne hervorming systematisch parlementaire medewerkers in voor haar werking. Dat is ethisch problematisch. Die mensen worden betaald met geld van het parlement. Het zijn dus medewerkers van de fractie, niet van de partij.'

Alleen top kent bedrag

Maddens stelt voor om de financiering van de medewerkers en van de parlementaire fracties te scheiden van de partij, zoals in andere landen gebeurt. 'Dat is een simpele maat­regel om de rechtstreekse subsidies te verminderen en de particratie tegen te gaan', zegt hij. 'De fracties zouden meer tegen­gewicht kunnen bieden. Nu worden ze rechtstreeks door de partij aangestuurd, een ongelukkige evolutie.'

De partij Vooruit blijft intussen muisstil over wat er exact is afgesproken met het cultureel centrum. De geheime dading is slechts bij enkele mensen van de partijtop bekend en dat willen ze zo houden. De partij ziet de kwestie als een probleem van de Vooruit.

'Niet wij, maar het kunstencentrum heeft een probleem van onze naamsverandering gemaakt', zegt het Gentse Kamerlid Joris Vandenbroucke. 'Wat ons betreft, hadden we perfect naast elkaar kunnen ­bestaan. Vooruit drukt wel perfect uit waar wij voor staan.'

Onder meer de rector van de UGent, Rik Van den Walle, blijft ­intussen op sociale media druk uitoefenen om de naam Vooruit ­gewoon te veranderen in 'de Vooruit', de naam waaronder alle Gentenaars het kunstencentrum kennen, en niet in alternatieven als Pallas of Volxus, waar weinig ­animo voor bestaat.

Blz. 26 opinie.

Inhoud ↑

Mooie plaatjes schieten maar: Japanse kerselaars overal in bloei

Pagina 15
* Het Laatste Nieuws : Gent-Wetteren-Lochristi

Gent kleurt momenteel roze. De Japanse kerselaars staan namelijk overal in bloei.

Vroeger had de Charles de Kerchovelaan het mooiste roze bladerdek in het voorjaar, maar de 48 Japanse kerselaars daar bleken ziek. In 2013 werden ze gerooid en heraangeplant. Dat waren toen boompjes van 3,5 meter hoog met dunne stammen. Ondertussen zijn het al echte bomen, maar ze kunnen nog niet tippen aan de Japanse kerselaars die onder meer in de Jozef Kluyskensstraat staan. Die staan vandaag prachtig in bloei. Lang duurt dat niet, binnenkort dwarrelen al die blaadjes naar beneden, als roze sneeuw die het officiële einde van de winter inluidt. (VDS)

Inhoud ↑

Koppel opent microbakkerij in eigen huis

Pagina 2
* Het Nieuwsblad : Regionaal: Aan Gent gebonden
Thuis in het hart van Gent zuurdesembrood bakken en dat verkopen aan de voordeur. Daarmee is een jong Gents koppel begonnen.

“Broodvol passie” staat op het T-shirt van Tomas De Medts (28), technisch tekenaar en voortaan ook bakker in bijberoep. Samen met vriendin Julie Coppens werkt hij vanuit de Iepenstraat 78, tussen Coupure en Papegaaistraat, onder de naam Smørbrød ( smeurbreud), Noors voor 'sneetje brood'. Je bestelt online en op zaterdagvoormiddag kom je je verse zuurdesembrood afhalen aan de voordeur. Of je laat het brengen met een fietskoerier.

“Bakken met zuurdesem heeft een kalmerend effect op me”, vertelt Tomas. “Maar je kan niet alles zelf blijven opeten. Zo ontstond het idee voor een takeaway thuisbakkerijtje.”

Tomas en Julie kochten een grote oven en richtten een kamertje in “volgens de veiligheidsvoorschriften van het voedselagentschap”. De eerste week is alvast een succes: “Ik heb al zestig broden moeten bakken.” Tomas voedt zijn zuurdesem sinds 2019 met bloem en water én gaf hem een eigen naam: Zuren Tuur. (gn)

www.smorbrod.gent

Inhoud ↑

Geen Hondagarage meer in Gent

Pagina 2
* Het Nieuwsblad : Regionaal: Aan Gent gebonden
Na vijfenveertig jaar trouwe dienst houdt Erx, de bekende garage voor ­Honda-motorfietsen in Wondelgem, ermee op. De zaakvoerders gaan met pensioen. Wie nu zijn Honda wil laten herstellen, moet al gaan zoeken in Eeklo of Zottegem.

In 1976 trok een nauwelijks 21-jarige knaap, Eric Gysel, zijn stoute schoenen aan en opende in een voormalige paardenbeenhouwerij in de Westergemstraat een garage.

Zo begon het verhaal van Erx, dat in vijfenveertig jaar tijd uitgroeide tot een begrip onder liefhebbers van het Japanse motormerk Honda. Je kon er een nieuwe of een tweedehandsmotorfiets vinden - Herman Brusselmans kocht er ooit een Shadow - maar je kon er ook terecht voor een onderhoud of een herstelling.

“Drie jaar na de start kwam ik erbij”, vertelt Ruth Vermersch. Tot op vandaag bleef ze de zakelijke compagnon van Eric Gysel.

Woonwijk

Maar nu is Eric 66 jaar en Ruth 62 jaar en hebben ze besloten ermee op te houden. Een overnemer hebben ze niet gevonden.

“Het was de jongste jaren al moeilijker om nog accessoires zoals motorkledij te verkopen na de komst van gespecialiseerde kledingketens”, vertelt Ruth. “Bovendien is onze locatie door de jaren heen verdicht tot een echte woonwijk en liet de stad ons weten dat een nieuwe milieuvergunning geen evidentie zou zijn. We hebben het pand uiteindelijk verkocht aan een projectontwikkelaar die hier nieuwe huizen zal neerpoten.”

Dat betekent ook dat de Hondafanaten voortaan naar Eeklo, Zottegem of Denderhoutem zullen moeten uitwijken voor een herstelling.

Tot midden juli wordt nog uitverkoop gehouden. “Alle tweedehandse motoren zijn verkocht. Maar wie motorkledij zoekt, kan nog koopjes doen”, zegt Ruth, die om de hoek woont en nog niet weet wat ze met haar vrijgekomen tijd zal doen. “Eric, die in Bellem woont, gaat alvast een 23-jarige gast opleiden om aan Honda's te werken.”

Inhoud ↑